< Zpět do archivu

Degustační večer MEXIKO 12. ledna

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Dovolujeme si Vás pozvat na další z našich pravidelných měsíčních degustačních večerů zaměřených na kuchyně a vína méně známých oblastí světa. Po loňské sezóně, kdy jsme společně procestovali postupně Arménii, Gruzii, Libanon, Izrael, Řecko, Kypr, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko a po začátku letošní, kdy jsme zavítali nejdříve na souostroví Malta a poté do Kanady a USA a nakonec do Peru a Ekvádoru navštívíme v sobotu 12. ledna v 19h Mexiko.

Nic ve zkratce nevystihuje kuchyni Mexika více, než známá píseň „Mexiko" od hudební skupiny Tři sestry – rozmanitá kuchyně s aztéckými kořeny je plná tortill, tacos, quesadillas, burritos nebo nachos, doprovázená tequillou nebo meskalem. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience a koření, které dodává pestrým jídlům nezaměnitelnou chuť i vůni. Základem mexického vaření je kukuřice a kukuřičná mouka a dále rajčata, fazole, chilli papričky (kterých se pěstuje v Mexiku velké množství druhů), čerstvá zelenina a ovoce, tykve, maso, rýže, čokoláda a koření. Maso se konzumuje převážně hovězí, dále pak vepřové a kuřecí a samozřejmě ryby a mořské plody. Z ovoce jsou nejvýznamnější citrusové plody, jejichž šťávy se hojně používají ve vaření, dále např. avokádo, ananas, opuncie, a další. Z koření se kromě chilli papriček hojně využívá pepř, česnek, skořice, vanilka, tamarind a nové koření. Mexičané také milují nejrůznější omáčky (salsa) a pasty ze zeleniny, některé hodně pálivé.

Mexické vinařství má podobně jako peruánské dlouhou historii. Španělští dobyvatelé pod vedením slavného Hernanda Cortéze v 16. století, zde začali vysazovat révu vinnou, ale kvůli nesnesitelnému horku a suchu nedosahovali velkých úspěchů. Hledali proto lepší podmínky, které našli na severu poloostrova Kalifornie. Jako vhodná místa se našly náhorní plošiny, z nichž některé vinice leží v nadmořské výšce okolo 1500 metrů. Najdou se však i keře, které rostou v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Nejvýznamnější vinohradnická oblast země je na severu dlouhého poloostrova Baja California u hranic s Kalifornií, který ochlazují větry z Tichého oceánu. Zdejší vinařské regiony Guadalupe Valley a San Vicente Valley patří k nejlepším v zemi. Jsou to oblasti ležící takřka na dohled od kalifornského San Diega. Vinařství L. A. Cetto, jehož vína během večera představíme, je jedním z nejvyhlášenějších a nejstarších vinařství Mexika. Angelo Cetto tuto doménu založil roku 1928.

Stále jsme Vás nepřesvědčili, že stojí za to strávit tento večer s námi? Jednotlivé degustační chody vždy jako obvykle osobně představí šéfkuchař pan Bohoušem a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny...

Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým restaurace U všech kukaček

DEGUSTAČNÍ MENU – 12. ledna od 19h

MEXIKO

Chefs: Tereza Čorbová & Bohuslav Rott

Aperitiv

Santa Cecilia (Sauvignon Blanc / Colombard) 2016, Baja California

Studený předkrm

Ceviche

zeleninový salátek s marinovanou rybou

Chenin Blanc 2016, Valle de Guadalupe

Teplý předkrm

Queso Crujiente de Jalapeňos

křupavé sýrové papričky jalapeňos

Viognier Private Reserve 2016, Baja California

Polévka

Sopa de Maíz picante con Camarones

ostrá kukuřičná polévka s krevetami

Zinfandel 2015, Baja California

Hlavní chod

Enfrijoladas con carnitas de pernil de Chancho

kukuřičná tortilla s trhaným kachním masem pečeným na medu a pomerančích, zalitá fazolovou omáčkou a s rýží

Nebbiolo Private Reserve 2012, Baja California

Dezert

Churros con chocolate

smažené prstíky s čokoládou

Petite Sirah (Durif) Private Reserve 2010, Baja California

< Zpět do archivu